APSE:
Apse, iltihabin bir çesidi olup; özelligi, dokunun eriyerek içinde cerahatin olusmasidir. Bazen de bir yaralanma, bir damarin baglanmasi veya tikanmasi sonucu ölü bir tabaka olusur ve buraya mikroorganizmanin yerlesmesi ile irin dolu bir bosluk meydana gelebilir.
APSELER IKI TÜRLÜDÜR:
Sicak apse: Bu apsede ates yükselir, agri ve zonklama olur. Bu tür apse her zaman bir veya birkaç mikroptan dolayidir(yani sebep mikroorganizmadir). Sicak apsenin dört ana belirtisi; sicaklik, kirmizilik, agri ve siskinliktir(latince, color, rubor, dolor, tumor). Apsenin çevresi sert, ortasi ise oynak ve yumusaktir.
Soguk apse: Verem hastaliginda görülen bir apse türüdür. Öyle ki, sislik üzerine dokunulunca sicaklik alinamaz ve üzerine bastirildiginda agri hissedilmez. Yani, sicak apsedeki gibi kesin iltihap belirtileri yoktur. Fakat sislik açilirsa, sicak apsedeki gibi bir apse içeriginin oldugu görülür.
SOGUK APSENIN IKI ÖZELLIGI VARDIR:
1 - Içinde irin yapici mikroplar ve irinlesme yoktur. Apse içerigini harap olmus doku olusturur.
2 - Apsenin kaynagi ile görüldügü yer arasinda her zaman dogrudan bir iliski yoktur. Örnegin; bel omurlarinin soguk apsesi(omurga veremi, pott hastaligi) kasikta bir apse ile kendini belli edebilir.
Sicak apselerin tedavisi, cerrahi müdahale gerektirir. Bu tedavi, apse yerinin açilmasi, irinin bosaltilmasi ve antibiyotikli merhemle uygulanarak yapilan tedavidir. Ayrica agizdan antibiyotik vermek gereklidir. Apseler tedavi edilmezlerse burada üreyen mikroorganizmalar vücudun diger bölgelerine yayilabilirler. Apseler, komsu dokulara açilabilir veya komsu damarlara ilerleyerek, bu damarlardan kaynaklanan kanamalara sebep olabilir. Apseler meydana geldikleri organlarin çalismasini bozabilir, vücutta genel bir hastalik halsizlik, istahsizlik yapabilirler.
Soguk apselerde ise verem ilaçlari kullanilir. Bazen(örnegin böbrek vereminde) hastaligin yayilmasini önlemek için cerrahi islem yapilabilir.
|