AGIZ VE DIS SAGLIGI NASIL KORUNUR?
1) Agiz ve dis sagliginin korunmasinda beslenmenin önemli bir yeri vardir.Alinan besinler kalsiyum,fosfor ve flüor minerallerini yeterince içermelidir.Dislerin gelisimi sirasinda bu mineraller alinmalidir.Yine alinan besinler dis eti ve dis sagligi için A,D,C vitaminlerini içermelidir.Belirtilen mineraller ve vitaminleri karsilamak için yeterince et,süt,süt ürünleri,yumurta ile sebze ve meyve tüketilmelidir.
2) Dis çürümelerinin önlenmesi için disler düzenli olarak yemeklerden sonra teknigine uygun firçalanmalidir.
3) Ögün aralarinda özellikle sekerli yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.Sekerli besinlerin tüketilmesi durumunda firçalama imkani yoksa en azindan agiz suyla çalkalanmalidir.Ayni durum kola gibi asitli içecekler için de geçerlidir.
4) Sert cisimleri isirma,parmak emme,tirnak yeme ve kürdan kullanma gibi aliskanliklar dislerde gelisme bozukluklarina,düzensiz dislere ve dis eti hastaliklarina neden oldugundan bu durumlardan kaçinilmalidir.
5) Dislerde çürük olusumu basladiktan sonra aylarca sürer.Bu nedenle yilda en az iki defa dis hekimine giderek sorunlar büyümeden erken tani konularak,tedavisi yapilmalidir.Böylece sorunlar büyümeden durum düzeltilir.
6) Agiz kokusu oldugunda nedeni arastirilarak dis çürüklerinden mi yoksa sinüzit,bademcik iltihaplari,seker hastaliklari gibi rahatsizliklardan dolayi mi olustugu belirlenerek gerekli tedavi yapilmalidir.
7) Dis aralari sert cisimlerle karistirilmamali ve dis iplikleri kullanilmalidir.Dis eti hastaliklarinin olusmasinin baslica nedeni dislerin kürdanlarla temizlenmesidir.
8)Dislerle ceviz,findik gibi sert kabuklu yiyeceklerin kabuklari kirilmamalidir.
9) Çok soguk ve çok sicak yiyecekler artarda yenildiginde dis minesini çatlatabileceginden bu gibi durumlardan kaçinilmalidir.
10) Sürekli yumusak besinlerle beslenilmemelidir.Havuç,elma,armut,ayva gibi meyveler isirilarak yenmelidir.
11) Çocuklardaki süt disleri de dahil olmak üzere hekim önerisi olmadan disler çekilmemelidir.
AGIZ VE DISLERIN TEMIZLIGI
Çürüklerin , dis eti hastaliklarinin ve dis taslarinin nedeni ; yemeklerden sonra dislerimizin üzerinde biriken yemek artiklari ve bakteri tabakasinin ( bakteri plaginin ) iyi bir sekilde temizlenmemesidir.
Yeterli siklikta , sürede ve sekilde dislerin temizligi yapilmazsa bir takim sorunlarla karsilasilmasi kaçinilmazdir.
Yemeklerden sonra yeterince temizlenmeyen bakteri plagi ; zaman içerisinde agiz ortaminin " asit " hale gelmesine neden olarak bakteri üremesine dolayisiyla da çürüklere ve dis eti hastaliklarina neden olur. Dis taslari ; zaman içerisinde tükürügün içerisindeki minerallerle birlesen bakteri plaginin sertlesmesiyle olusur. Diseti tedavisi ile temizlenir.
Agiz ve dislerin iyi bir sekilde temizlenebilmesi için
. Her yemekten sonra disler firçalanmalidir ( günde en az 3 kere )
. Dislerin firçalanmasi dogru bir sekilde ve en az 3 dakikada yapilmalidir.
. Gece yatmadan önce mutlaka disler firçalanmalidir
. Günde bir kere " dis ipi " kullanarak , dislerin aralari temizlenmelidir
. Günde en az bir kere agiz çalkalama solüsyonlari ile gargara yapilmalidir
. Dis eti çekilmesi olanlar veya protez kullananlar " ara yüz firçasi " ile temizlik yapmalidir
Agiz ve dislerin temizliginde uygulanan yöntemler:
DIS FIRÇALAMA:
. Disler dis yüzeyleri , 45 derecelik bir açiyla dise yaklastirilmali ve dis etinden bakteriler uzaklastirilarak firçalanmalidir.
. Dislerin Iç yüzeyleri , özellikle ön bölgeler dar oldugundan firça dik olarak sokularak firçalanmalidir.
. Dislerin tüm yüzeyleri , iç ve arka taraflarda tam olarak firçalanmalidir. Genellikle sadece ön dislerin ön yüzeyleri firçalandigindan çürükler daha çok arka bölgelerde olusmakta , dis taslari ise çok az firçalanan alt ön bölgede olmaktadir...
DIS TIPI KULLAIMI
. Belirli düzeyde dis firçalayanlarda çürükler genellikle ara yüzlerde ( dislerin birlesim yerlerinde ) olusmaktadir.
. Ara yüz çürükleri sadece dis ipi kullanilmasiyla önlenebilir.
. Kolay kullanim amaciyla mumlu dis ipleri tercih edilir..Ayrica florlu dis ipleri de tercih edilebilir..
Dis ipi her iki elimizin isaret parmagina dolanarak ve bas parmagimizin yardimiyla kullanilir.
Ara yüz firçasi kullanimi
. Dis eti çekilmesi olanlar mutlaka ara yüz firçasi kullanmalidir. Disetinin çekilmesiyle olusan bosluklar bakteriler için uygun birikme ve çogalma alanlaridir.Bu nedenle mutlaka her yemekten sonra dis aralari temizlenmelidir.
. Porselen köprü kullananlar her yemekten sonra köprünün altini temizlemelidir. Çünkü porselen köprü altindaki bosluklar yemek artiklarinin birikmesi ve bakteri üremesi için uygun alanlardir.
Ortodontik tedavi görenlerde genellikle dis firçasi yetersiz kalmakta ve ara yüz firçasi ile tellerin arasinin temizlenmesi gerekmektedir.
|